Viden om Børn på cykel både deres egen cykel og hvis du har dem i cykelstol

Når man skal have børn med på cyklen gælder der visse regler – både hvis barnet sidder i barnestol og i cykeltrailer.

Den 1. juni 2004 trådte en ny bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr m.v. i kraft. Bekendtgørelsen indeholder ændrede regler om befordring af børn på henholdsvis cykel og i cykelpåhængsvogn.

Der er lempelse af alderskrav og skærpede krav til fastspænding af børn under cykeltransport. De væsentligste ændringer er:

Børn, der medtages på cykel, må nu være under 8 år (mod hidtil under 6 år).

Børn, der medtages på cykel, skal være forsvarligt fastspændt. Dette har hidtil kun været gældende for børn placeret bag cyklisten.

I cykelpåhængsvogn må medtages 2 personer uanset alder, når blot totalvægtgrænsen (60 kg, dog 100 kg med påløbsbremse) ikke overskrides. Hidtil måtte man transportere 2 børn under 6 år.

Der må samtidig medtages 2 personer i påhængsvognen og ét barn under 8 år på cyklen.

Forhøjelsen af aldersgrænsen for børn, der medtages på cykel, og ophævelsen af alderskravet for personer i cykelpåhængsvogn vil give mulighed for større fleksibilitet ved befordring af børn på cykel og personer i cykelpåhængsvogn. Derved forbedres f.eks. forældres muligheder for at medtage børn på cyklen frem for, at børnene selv cykler og samtidig imødekommes et ønske fra flere invalideorganisationer om at kunne befordre personer - uanset alder - i cykelpåhængsvogn.

De nye regler om fastspænding af alle børn på cyklen vil bidrage til at højne færdselssikkerheden.

Nærmere oplysninger om reglerne kan fås ved henvendelse til færdselsstyrelsen. Se evt. mere på www.fstyr.dk

Jeg sælger mange cykelstole i min butik og på nettet. Mange spørger hvilken stol der er den sikreste for barnet, kan den passe på min cykel og hvor gammel må barnet være? skal de bruge cykelhjelm? Kan den bruges på flere cykler? Her vil jeg prøve at besvare nogle af de mest stillede spørgsmål.

De cykelstole jeg sælger er alle godkendte efter alle kunstens regler og er blevet testet på alle måder, så sikkerheden er i top. Da det er sagt kan jeg personligt bedst lide stole hvor der er sider på stolen som vil beskytte barnet hvis du vælter på din cykel så den kurver hen over asfalten

Nogle af de mest populærere stole mangler efter min mening dette. Det kan godt været barnet ikke kan bevæge sige lige så frit, når der er sider på stolen, men jeg kan sagtens se det for mig. En arm som er fastspændt i en h-sele efter en tur på asfalten. Uden sider på stolen, kan det gå grueligt galt.

Det med den høje ryg er noget som næsten alle stole har i dag. Jeg er ikke vild med at hovedet er helt frit. Tænker igen på hvordan det er hvis man er fastspændt og hovedet rammer først. Jeg er godt klar over at i de små stole, som skal monteres foran på cyklen, er hovedet oftest frit. Derfor anbefaler jeg dem kun hvis man skal have 2 børn på cyklen, ellers skal en cykelstol efter min mening sidde bag på cyklen og være med høj ryg og beskyttelse i siden .

De fleste stole kan monteres på din cykel, da de monteres med et beslag, som fastgøres på stelrøret under din sadel. De kan monteres om du har bagagebærer eller ej. Det du skal være opmærksom på er at der måske går et kabel der hvor stolens beslag fastgøres. Hvis kabelet er der, skal det kunne flyttes lidt, så der kan blive plads til beslaget. Til alle de stole jeg sælger, kan der købes et ekstra beslag, så du kan benytte stole på mere end 1 cykel. Det tager oftest kun få sekunder at skifte stolen fra den ene til anden cykel.

Barnet skal selvfølgelig bruge cykelhjelm. På mange cykelstole med høj ryg buer ryggen i toppen, så der er plads til cykelhjelmen.

Når børnene er med på cyklen, kan de lige så godt lære at de skal bruge en cykelhjelm, ligesom deres forældre.

Der er ikke nogen bestemt grænse for hvor gammelt barnet skal være, men skal kunne sidde oprejst selv, hvis de skal med i cykelstolen.

Nogle af de cykelstole jeg sælger har et vippe/sove-beslag., som gør aflaste barnets ryg. Det er især godt for børn under 2 år, hvis cykelturene ikke er længere en få nogle få kilometer.

De fleste stole kan bærer børn op til 20-25 kg. Du skal dog være klar over at det kan påvirke din cykel, hvis du har et større barn i en cykelstol. Nogle gange kan en cykeltrailer eller en efterløber være en bedre løsning, specielt hvis barnet er meget uroligt eller du cykler meget op ad bakke.

For at hjælpe dit barn til at blive en dygtig cyklist og sikker trafikant, er det vigtigt at cykel og cyklist passer sammen.

Det kan være fristende at købe en cykel, som barnet kan "vokse med". Men på den første cykel bør barnet kunne nå jorden med begge fødder, når det sidder på sadlen. For større børn kan det være tilstrækkeligt, hvis de kan nå med én fod.

Lad den første cykel være så enkelt udstyret som muligt.

Hvis barnet skal betjene gear, kilometertæller og andre ting, tager det opmærksomheden fra kørslen og trafikken. Der skal være to uafhængige bremser på en cykel – en der virker på forhjulet, og en der virker på baghjulet. Det er en fordel at den første cykel har fodbremse. Fra den trehjulede eller legecyklen har barnet erfaring med at bruge fødderne til at bremse med. Den erfaring kan barnet overføre til den nye cykel.